Renovera fasadputs.
Att renovera fasadputs är inte alltid så enkelt. Man kan inte bara gå till den lokala färgbutiken och köpa färg och sätta igång att måla. Här handlar det om rätta materialval för att man ska få en hållbar fasadrenovering. Först bör man bedöma hur omfattande skador fasadputsen har. I många fall klarar man sig undan med att komplettera den fasadputs man redan har. Nästa steg är att försöka fastställa vilken typ puts man har använts sig av. Detta gör man för att man ska alltid putslaga med samma eller likvärdigt putsbruk som befintlig fasadputs. Felaktiga materialval är orsaken till att många fasadrenoveringar inte får den livslängd som önskas.Att laga en kalkputsad fasad med cementputs är till exempel ingen bra ide då cementputs är mycket hårdare än kalkputs. I dom flesta fall är detta mycket svårt att avgöra vilket typ av putsbruk man har på fasaden utan erfarenhet. Att renovera sin fasadputs med ädelputs är en vanlig metod och har förekommit länge. Ädelputs är ett samlingsnamn för fasadputs som man påför med lite olika metoder. Stänkputsning och rivputsen är två vanliga varianter av ädelputsning. Vid en planerad fasadrenovering bör man även titta på dom målningsarbeten samt plåtarbeten man behöver utföra och göra detta i anslutning till fasadrenoveringen. Att göra detta efteråt både försvårar och fördyrar denna typ av arbete. Planera din fasadrenovering och utför renoveringen på rätt sätt från början så slipper du tråkiga överraskningar. Experter på fasadputs finns hos www.fasadkompaniet.se. Nu finns det ju andra metoder att färga en fasadputs med. Kalkmålnng med kalkfärg är också en beprövad metod. Målning med silikatfärg en annan. En fasadputs bör alltid färgas med ett diffussionsöppet färgskikt som låter fasadputs andas. Undvik filmbildande färger. Det är lätt att inse att det krävs kunskap när man ska låta göra en renovering av en putsad fasad.
Fasadputs och underhåll.
Att med jämna mellanrum gå runt sin fastighet och kontrollera sin fasadputs är alltid en god ide. Titta efter sprickor och andra typer av skador som uppkommit i fasadputsen. Upptäcker man exempelvis en frostsprängning eller missfärgningar i putsen så kan man titta på närliggande plåtbeslag om något av dessa orsakar läckage som leder till överdriven vattenmängd som fasadputsen måste ta emot. Man bör också åtgärda denna typ av skador så snabbt som möjligt. Även putsnedfall och andra typer skador i fasadputsen bör man åtgärda så att skadebilden inte förvärras. Detta tjänar man på i längden.
Fasadputs och fönsterbyte.
Fönsterbyte vid putsade fasader verkar vara ett gissel för många. Skador på fasadputs är vanligt runt fönstersmygar och under fönsterbleck. Har man redan en hel och fin fasadputs så känns ju detta naturligtvis som väldigt onödiga merkostnader som man inte alls har planerat. Att laga denna typ av skador i fasadputsen i efterhand kan vara svårt utan att det syns. Dels för att återskapa struktur men också för att finna rätt kulör. Även om man har rätt färgkod på fasadfärg/ytskiktsputs så är risken stor att kulören skiljer sig åt från den befintliga. Planerar man ett fönsterbyte rekommenderar vi att man gör detta i samband med en fasadrenovering för att undvika denna typ av både onödiga utgifter och skador i fasadputsen. Detta gäller även vissa typer av plåtbeslag som har en så kallad putskant i anslutning till fasadputsen.
Plåtbeslagen är viktiga.
Plåtbeslagen finns inte bara för att vara en snygg detalj på fastigheten utan dom har också en mycket viktig funktion. Plåt beslag ska avleda vatten i från din fastighet så det gäller att dom har den funktion som den tänkt för och inte har exempelvis bakfall eller läckage i skarvar Beslagen ska också täta mellan olika delar av din byggnad. Sedan vill man ju också att det ska vara snygga plåtbeslag som passar in i den övriga fastigheten. Plåt finns att få färdigt i flera olika kulörer som gör det möjligt att anpassa färgval till din fasadputs.